Differensiert markedsføringDifferensiert markedsføring


Ved differensiert markedsføring deler vi bedriften opp i markedet flere segmenter. Vi går ut ifra segmentene som har forskjellige behov, som tilbyr produkter som er tilpasset de enkelte segmentene. Det er mer krevende å drive differensiert enn udifferensiert markedsføring. Men konkurransen i markedet tvinger aktørene til å segmentere på denne måten. Dessuten kan det være lønnsomt.
Ved differensiert markedsføring velger bedriften å pleie flere segmenter gjennom å tilpasse markedsføringen sin til hvert segment parallelt. Det betyr at bedriften spesialiserer produkter og markedsføring til en viss grad, og den gjør dette innenfor flere segmenter samtidig. Bedriften kan for eksempel forandre produktegenskaper, pris, kommunikasjon og kanskje også distribusjon for å nå de forskjellige segmentene på en effektiv måte.

Eksempel:
For eksempel kan produsentene av Crocs lage Crocs for helsepersonell. Disse Crocsene kan være ensfarget og diskré og selges hos bandasjister. Samtidig kan de markedsføre fargerike Crocs med perler og tilbehør for barnesegmentet. Disse typene Crocs selges i skobutikker. Et siste segment kan være båtfolket, som vil ha Crocs kun i hvitt og marineblått, og som vil kjøpe Crocsene i båtbutikker.
Det er i grunnen opplagt at kommunikasjonen ut mot de forskjellige segmentene må bli forskjellig: Hos båtfolket er det funksjon som er viktigst, hos barna er det viktigste farger og tilbehør, og helsepersonell vektlegger komfort.


McDonalds er også et eksempel på differensiert markedsføring. De tilpasser de aller fleste ved å f.eks. ha alt ifra salater, til happymeal, til frokost osv. De tilpasser også menyene sine ut ifra hvilket land de befinner seg i.
external image images?q=tbn:ANd9GcQclq2YacKLIcvyaqUX_OImN-hSdtoNFC7vJWBqht-SpOJbndY6

Les mer om segmenteringsstrategier