Oppgave: Kan behov skapes?

I avsnittet "Hva er markedsføring?" sa vi at det ikke er mulig å skape behov. Markedsføringens oppgave er å avdekke behov som er der allerede. Betyr det at markedsføring og reklame ikke kan påvirke oss til å kjøpe noe vi ikke trenger?

Drøft dere frem til en konklusjon, som dere må begrunne med eksempler i flere produktkategorier.

Løsningsforslag Henrik, Ingvild og Astrid.Som dere ser i videoen over har Cola lagt opp til at vi som er kjøpere, skal dele en Cola med venner. Vi får også lyst til å finne vårt eget navn og kjøpe akkurat den flasken, selv om vi kanskje ikke har lyst på en Cola akkurat da eller trenger det.


external image ukens-tilbud.jpg

Tilbudsvarer gjør at vi kjøper varer vi egentlig ikke trenger. På Cubus og Rema1000 er det for eksempel 3 for 2 på produkter. Det gjør at vi kjøper 3 av produktet, istedenfor bare to som vi trenger. Når det er 50% på klær eller sportsutstyr tenker du at det er veldig billig og kjøper kanskje flere av dette produktet, fordi det er på salg. Men er det egentlig så billig som du tror?


external image wiener-statoil-10.jpg

Statoil reklamerer for at det er "Wiener for en 10'er". Det gjør at noen kanskje ender opp med å kjøpe 5 wienerpølser for 50 kr, istedenfor bare 1 grillpølse til 39 kr som kjøperen egentlig trenger. Statoil gir oss et billig tilbud på noe kjapt å spise når du er sulten.