Oppgave: Kan behov skapes?

I avsnittet "Hva er markedsføring?" sa vi at det ikke er mulig å skape behov. Markedsføringens oppgave er å avdekke behov som er der allerede. Betyr det at markedsføring og reklame ikke kan påvirke oss til å kjøpe noe vi ikke trenger?

Drøft dere frem til en konklusjon, som dere må begrunne med eksempler i flere produktkategorier.

Løsningsforslag av Anniken, Jakob og Afsane

Hver og en av oss som sitter foran fjernsynet og datamaskinen vil trolig oppleve opptil flere reklamer pr. dag. Hvem av oss blir egentlig påvirket av disse reklamene? Endret disse reklamene våres meninger, og gjør det muligens at vi ombestemmer oss og kjøper ting vi ikke trenger? Det er nok ikke alt vi kjøper som vil dekke behovene våres, men det er likevel noe som tiltrekker oss imot disse produktene. Og vekker unødvendige behov til live.
Et av verdens største produkter og produsenter nå til dags er Apple. Dette produktet har nok forandret verden på mange måter, og gjort at vi fort tiltrekker oss imot dette. Iphone er vel det som kanskje har blitt mest kjent. Og denne telefonen er i bunn og grunn en god telefon. Den er enkel, kjapp og nødvendig for mange. Man kan nok så langt som å si at dette produktet gjør hverdagen lettere for de fleste. Men hva med prisen? Den kan ødelegge masse for mange, ved at de ikke har råd til å i det hele tatt nærme seg denne varen. Apple har vel til sin tid blitt sett på som et "rikmanns produkt". En viktig strategi er også å bruke pris som en konkurranse. Det er flere selskaper som er med på å prøve og konkurrere imot de. Og det er vel flere og flere som muligens klarer det. Apple har blitt kjent fordi alle har det, og fordi det er ekstremt populært, men kvaliteten vel ikke så ekstremt god som de skal ha det til selv. Vi vil ikke tro at det er så ekstremt mange som vil sette popularitet før kvalitet. Men rundt om i verden er det likevel veldig mange som kjøper dette produktet fordi alle rundt de har det. Fordi reklame skjermer både fjernsyn og data døgnet rundt. Man kommer ikke vekk fra reklamene, og man kommer ikke vekk fra påvirkningene. Vi tror ikke det er noen som kan sette seg ned å si at de ikke blir påvirket av hverandre eller av reklame generelt. Så våres konklusjon er som så: markedsføring påvirker oss på mange måter, og det gjør svært ofte at vi kjøper veldig unødvendige ting.

external image 03-iphone-1.jpg