Hva kan markedsføres? (kilde: visjon.cappelendamm.no)

I denne oppgaven utfordrer vi deg med tanke på hva som egentlig kan markedsføres. Da må du tenke litt mer enn på bare varer og tjenester, for i følge den kjente amerikanske markedsføringsteoretikeren Philip Kotler er det hele ti typer "produkter som kan markedsføres.

De ti typene er:
  1. varer
  2. tjenester
  3. arrangement
  4. opplevelser
  5. personer
  6. steder
  7. eiendommer
  8. organisasjoner
  9. informasjon
  10. ideer

Det er ikke så vanskelig å tenke seg hvordan varer, tjenester og kanskje ideer kan markedsføres - men hva med de andre produkttypene?

Forklar nærmere hva de forskjellige "produktene" innebærer og hvordan de markedsføres.

Besvarelse:

Jo Kenneth, Cecilie og Lasse

1. Varer er helt konkrete gjenstander vi kan ta og kjenne på. Det er design og materialbruk som avgjør kvaliteten på en vare – de bestemmer funksjonalitet og levetid. I tillegg kan emballasje, farger og former kommunisere andre egenskaper som har stor markedsføringsverdi.

2. Mens varer er konkrete, synlige produkter, er tjenester immaterielle eller abstrakte. Vi kan ikke ta og føle på dem og, aller viktigst, vi forbruker dem mens de produseres. Tenk deg en treningstime på et treningssenter: Instruktøren leverer timen, og du som deltaker bruker den. Tjenester kan altså ikke lagres eller spares, og det er stort sett mennesker som leverer dem.

3. Når vi skal markedsføre et arrangement må vi tenke gjennom hvilke hovedgruppe og delmålsgrupper vi har. Snakk med kolleger og venner for å få tips om hvem som kan være interessert. Det kan være lurt å lage en nettside med informasjon om arrangementet og henge opp plakater eller legge ut annonser. Noen uker i forveien bør sende e-post til bekjente for å fortelle dem om arrangementet. I tillegg kan man legge ut arrangementet på Facebook der venner og kolleger kan dele informasjon om arrangementet til andre. Hvis du tror innholdet i arrangementet er aktuelt i pressen bør du sende ut pressemelding til utvalgte aviser.

5. Personer som markedsføres kan være politikere som fører valgkamp, musikere og andre kjendiser. I valgkamp så markedsfører statsminister kandidaten seg selv, og sitt parti. Kandidaten får folk til å føle at han/hun representerer deres meninger og syn som derfor får de til å stemme på han/hun. Hvis de ikke likte hva kandidaten gjorde i sist periode, eller det har vært flere skandaler innenfor partiet til han/hun noe som virker negativt inn på deres valgkamp.

6. Man kan markedsføre steder ved å lage reklame for destinasjonen. Ett eksempel er i Hemsedal med ski og fisking som blir godt reklamert som gjør at folk vil komme til Hemsedal. Ved å få folk til å flytte til sine steder, så kan dem reklamere med å senke prisene på boligene så folk har lyst til å komme til akkurat din kommune.

7. Man kan reklamere eiendommer ved å ha en god pris på eiendommen. Kjøperen vil jo ikke betale mer enn det HAN tror at huset er verdt, og da er det viktig for selgeren og tilfredsstille kjøperens krav.

8. Organisasjoner blir mer synlig ved å bruke sosiale medier. For eksempel er det enkelt å spre nyheter og informasjon om en organisasjon på Facebook eller på en egen nettside. Register en egen kanal på youtube for organisasjonen og legg ut aktuelle videoer.

Kilder:
uio.no
NDLA