Tørrfiskens muligheter (kilde: visjon.cappelendamm.no)

Scale-1.jpeg
Kilde: Norwegian Seafood Export Council

Denne casen inneholder noe markedsføringshistorikk, som er et av temaene i kapittel 1. Men den har også spørsmål om andre temaer, og der du må gjøre litt "research" for å kunne svare på spørsmålene. Hensikten med oppgaven er at du skal få et litt større perspektiv på markedsføring og forstå at det ikke bare har med høyglansede annonser å gjøre.

Norges eldste eksportartikkel

Tørrfisk fra Lofoten regnes for å være en av Norges eldste eksportartikler. Vikingene var trolig de første som brukte tørrfisk, og de tok dne med rundt i Europa på sine handelsferder.

Det er kjent at tørrfisk fra Lofoten ble solgt til England allerede på 1100-tallet, mens eksporten virkelig fikk fart på seg fra 1300-tallet. I hansatiden kom handelsmenn fra nord til Bergen for å bytte tørrfisk mot skinn, pels, vin og andre varer fra Europa.

I dag er tørrfisk fra Lofoten en av nasjonalrettene i Italia, og i et normalt år eksporteres 80-90 prosent av tørrfisken fra Lofoten dit. Men også andre land i Sør-Europa importerer norsk tørrfisk.

25 tørrfiskprodusenter søkte om lovbeskyttelse av produktnavnet Tørrfisk fra Lofoten i 2006 og har oppnådd slik opprinnelsesmerking. Derved stiller denne tørrfisken i samme klasse som Champagne og Parmaskinken.


Av: Torbjørn, Hieu og Astrid

1. Hvorfor tror du tørrfisken var en populær eksportartikkel allerede for 1000 år siden? Hvilke behov dekte den, som fersk fisk ikke gjorde?

Tørrfisken var lett å transportere, kunne lagres lenge og var veldig næringsrik.
kilde: vrmir.no
kilde: vrmir.no


2. Hva menes med opprinnelsesmerking, og hvilke konsekvenser har slik lovbeskyttelse som tørrfiskprodusentene har søkt om?

Opprineslemerking betyr at produktet skal være fra der det står at produktet er fra. Konsekvensen for dette er at andre kan lage samme produkter men som ikke er fra den ekte fabrikken.

3. I oppgaven står det at Champagne og Parmaskinke også har opprinnelsesmerking. Men det er mange andre produkter som kommer i samme kategori, og som har lov til å bruke betegnelsene. Prøv om du kan finne noen slike norske produkter.


Noen norske produkter som har opprinnelsesmerking:
- Rakfisk i valdres
- Eplejuice fra Hardanger
Festsodd fra Trøndelag
Hardanger moreller
-Lofotlam
- Gamalost fra Vik
- Fjellmandel fra Oppdal
- Villsaus fra Norskekystten
- Kurv fra Valdres.

http://beskyttedebetegnelser.no/godkjente-produkter/

Kilde: detnorskemåltid.no
Kilde: detnorskemåltid.no