Isklar (kilde: visjon.cappelendamm.no)

Skjermbilde 2013-08-27 kl. 22.07.28.png

Isklar til topps i flaskevannets Oscarutdeling

I 2009 ble flaskevannet Isklar for første gang presentert i butikkhyllene i mesteparten av landet. Målet var å skape en internasjonal, ledende merkevare for flaskevann, og året før ble produktet lansert i Storbritania. Høsten 2009 ble flaskevannet kåret til verdens beste flaskevann på bransjens egen "Oscarutdeling", Water Innovation Awards.

Isklar finnes i butikkhyllene hos kjedene Narvesen, Deli De Luca, Zenzi, Ultra og Meny. Under lanseringsukene bidro Isklar til å øke salget i flaskevannkategorien med 90 prosent. Også Norwegian selger Islkar om bord i sine fly. Vannsalget økte med 34 prosent da de byttet til Isklar høsten 2008.

Internasjonal satsing

I Storbritannia har Isklar vært til stede i supermarkedene Morrisons, Waitrose, Sainsbury, Boots og Tesco, og i stormagasinet Harrods siden 2008.

Den internasjonale satsingen fikk drahjelp av at Isklar vant den prestisjetunge hovedprisen for beste flaskevann i den årlige internasjonale konkurransen Water Innovation Awards, flaskevannsbransjens svar på "Oscarutdelingen". Prisen deles ut av et panel av eksperter som består av blant annet innkjøpere, designere og ledere i bransjen.

"Lanseringen i Storbritannia har vært en suksess, og den forsterker vår tro på at vi skal nå vårt mål om å skape en ledende internasjonal merkevare. Etter lanseringen i Norge har vi markeder som Midtøsten, Kina og Japan og resten av Skandinavia i kikkerten. At vi er blitt kåret til verdense beste flaskevann av den internasjonale flaskevannsbransjen, er utvilsomt et godt utgangspunkt sier adm dir Peter Krogh i Isklar.

6000 år gammel vann

Isklar-vannet kommer fra Folgefonna, den 6000 år gamle isbreen i Hardanger i Hordaland. Vannet tappes direkte fra en kilde et par hundre meter under isbreen, på grensen til Folgefonna Nasjonalpark. Selve tappeanlegget, som er Nordens desidert største og mest moderne i sitt slag, ligger ved bredden av Sørfjorden i Hardanger.

Både produksjons- og logistikksystemet er utviklet med tanke på å minimere miljø- og klimapåvirkning. Isklar er derfor det eneste karbonnøytrale vannet i norske butikkhyller.

Ferskpresset is

Isklar er blitt tildelt klassifiseringen naturlig mineralvann, den høyeste klassifiseringen et flaskevann kan få. På grunn av det svært lave mineralinnholdet har vannet ingen bitter, kalkaktig ettersmak. Det gjør at vannet går perfekt sammen med mat og vin.

"Vi liker å beskrive Isklar som ferskpresset is, noe som gjenspeiles i vår flaskedesign. Vekten av Folgefonna skaper nemlig smelting ved breens grunn, og vannet filtreres naturlig før det sildrer ut fra fjellet og tappes på flaske av oss", sier Peter Krogh.

www.isklar.no

Merkevare

1. Definer begrepet marked. Det går frem av artikkelen at Isklar selges i butikkjeder og om bord i flyene til Norwegian. Hvilke hovedmarkeder snakker vi da om?

Et marked er en gruppe kjøpere og selgere som forhandler om bestemte varer og tjenester. De hovedmarkedene vi snakker om er forbrukermarkedet, og forbrukermarkedet er i primærmarkedet.

2. I presentasjonen av selskapet på deres hjemmeside står det at Isklar har som mål å gjøre produktet til en internasjonal merkevare. Norge har ikke klart å skape så mange internasjonale merkevarer, men hvis vi legger godviljen til - kan vi si at vi har tre internasjonale merkevarer. Hvilke er det?

Sweet, ostehøvelen og swix er tre internasjonale merkevarer som vi i Norge har.

Markeder

3. På sin hjemmeside forklarer Isklar forskjellige tiltak de har gjort for å bli karbonnøytrale (det vil si at de gjennom produksjonen har redusert utslippet av CO2 til et minimum). Hvilke tiltak er det?

De betaler for 1,2 kg CO2 for at hver kg de produserer skal bli nøytralisert. De er også bevisste på råvarevalg og hvordan de transporterer varen til kjøperne.

4. Det går frem av artikkelen at flaskevannet selges i Storbritannia og at selskapet har MIdtøsten, Kina og Japan og resten av Skandinavia i kikkert. Plasser disse landene/områdene i de fire hovedgruppene av internasjonale markeder. (se side 29 i boka)

Storbritannia og resten av Skandinavia: De vestlige landene
Midtøsten: Utviklingslandene
Kina og Japan: Det fjerne østen

5. Nevn minst to av de norske konkurrentene til Isklar.

Imsdal og Voss