Kjøpsatferd- forbrukermarkedet

Prosessen som kjøperen gjennomgår, kalles kjøpsprosessen. Det er vanlig å dele den inn i disse trinnene:
- Problemerkjennelse
- Informasjonssøking
- Vurdering av alternativer
- Kjøpsbeslutning
- bedømming
Forbrukermarkedet
Problemerkjennelse- la oss si at du bruker pcen din aktivt, men plutselig en dag etter mange gode år crasher pcen. Du ønsker deg derfor en ny pc, og du syns det er helt greit siden den begynte å bli gammel uansett.
Informasjonssøking- der du søker råd og tips fra blant annet dine personlige kilder som familie, venner og medelever, kommersielle kilder reklame og samtaler med forhandlere og nøytrale kilder omtale i massemedier og testrapporter fra forbrukerorganisasjoner.
Vurdering av alternativer- der du har flere alternativer å velge i mellom. Du får valget mellom den nyeste Macen, HP’en, lenovo.
Kjøpbeslutning
Du syns det er vanskelig å bestemme deg, du har hatt god erfaring med hp, men har også hørt mye bra om mac. Verken du eller vennene dine har hørt så mye om Lenovo, så dette merket utelukker du.
Du bestemmer deg for å gå for hp ettersom du har hatt bra erfaring med dette merket, HP er også rimeligere en mac, noe som spiller en viktig rolle. Du ønsker å forsikre deg om at valget du har tatt er riktig, og tar dermed kontakt med forhandleren.
Tre faktorer kan hindre deg i å kjøpe den dataen du har bestemt deg for:
  1. hva slags informasjon forhandleren gir helt til slutt
  2. hvilke respons du får fra venner og familie
  3. at noe uventet treffer (at dataen får en dårlig omtale etc)
Bedømming
Etter at du har kjøpt dataen er du gjerne veldig opptatt av om du har gjort ett riktig valg. Nå fortsetter du gjerne å lese annonser og omtaler og sammenligner produktet med andre. I markedsføringen kalles dette Etterkjøpskvaler
Dersom du er fornøyd, vil du gjerne fortsette å kjøpe det samme merket, i tillegg til å snakke om det til venner og familie. – på den måten drives det gratis markedsføring.


ADOPSJONSPROSESSEN
Beskriver trinnene som forbrukeren følger fra han får vite om et nytt produkt, til han adopterer/aksepterer det. Forskjellen fra kjøpsprosessen er at her får vi vite om et nytt produkt, mens i kjøpsprosessen handler det om at du har et behov fra før av, og oppsøker et produkt på egenhånd.
ADOPSJONSPROSESSEN HANDLER OM Å BLI INTRODUSERT FOR ET NYTT PRODUKT
Den fører ikke alltid til et kjøp
Enkelte produkter blir aldri akseptert på markedet. For eksempel Pepsi Twist, som er pepsi med sitronsmak. Denne ble aldri særlig akseptert på markedet, for vi finner den ikke i butikkene lenger. Den var gjennom en prøveperiode, men solgte dårlig, og kom derfor aldri til adopsjonsnivået.
De forskjellige stadiene i adopsjonsprosessen er:
1. Oppmerksomhet - forbrukeren må få informasjon om produktet, reklame (tv,radio,aviser,plakater)
2. Interesse - Blir forbrukeren interessert, søker han mer informasjon ved å følge med på annonser, reklamer.. Søker på internett osv
3. Vurdering - passert et nåløye, mange kommer ikke hit. Produsenten må tilby mer, eventuelt at man kan prøve produktet
4. Prøve - En forutsetning for at varer kan bli adoptert er at man får prøve den. Med rimeligere produkter som f.eks hårprodukter, nye matvarer osv. må du nok kjøpe produktet. Det betyr allikevel ikke at produktet er adoptert/akseptert. Dersom kunden ikke er fornøyd, vil en jo ikke kjøpe det igjen. Prøvestadiet kan være svært avgjørende.
5. Adopsjon - Ikke alle produkter kommer hit, slik som vi nevnte (Pepsi Twist). Adopsjon er det som skjer når forbrukeren har funnet ut at han vil bli fast forbruker av produktet. Produktet er akseptert.

Anna, Malin, Frida og Elise